ATAK-S
Yumurta tavuğu besicilerinin tercih edebileceği bir çok tavuk ırkı olmasına rağmen hiç şüphesiz öne çıkan ırkların başında ATAKS gelir.
ATAKS ırkı, ANKARA TAVUKÇULUK ARAŞTIRMA ENSTİTÜSÜ (TAE) tarafından geliştirilen yüksek verimli bir yumurta ırkı olup ; salma tavukçuluk için en ideal ırklardan biridir. Atak-S tavuğu TAE ’nin 10 yıl süren çalışmalarının sonucu üretilmiştir. Türkiye’nin ilk yerli yumurtacı tavuk ırkıdır ve tamamen melezleme yoluyla elde edilmiştir.Özellikle salma tavukçuluk için doğada dirençli olma özelliği ile tanınır ve tercih edilir.
Ataks ırkı genel anlamda doğal yumurta üretimi salma tavukçuluk ve organik yumurta üretimi için ülkemizde kullanılmaktadır. Tam bir bahçe tavuğu ve aktif yapıya sahip olduğu için salma tavukçuluk'ta verimli sonuçlar elde edilmektedir.
Ülkemizde yetiştirilen ilk yerli hibrit yumurta tavuğu olan Ataks,Kanada’dan 1995 yılında ülkemize getirilerek safkan tavuklar üzerinde ıslah ve melezleme çalışmalar sonucunda TAE tarafından üretilmiştir. Verimlilik konusunda diğer tavuk çeşitlerine göre oldukça mükemmel netice vermektedir ve bu tür organik tavuk yetiştiriciliğinde rağbet görmektedir.Aynı zamanda Köy tavuğu olarak da anılır.
Ataks ırkı ;3 yıl verimli yumurtlar.Ömrü 5-7 yıl arasında değişkenlik gösterir. Genellikle 19-20. haftada ilk kılavuzlarını verirler. Salma tavukçuluk ta bu durum bazen 19-21. haftayı bulmaktadır. Önerilen koşullarda bakıldığı takdirde siyah ataks ların yıllık verimi %85 civarında olup- yumurta boyu L olacaktır. Yumurtası ortalama 68-72 gr. arasındadır. Bu verim miktarını, bakım- beslenme ve iklim şartları etkilediğinden; ataksların verimi bu faktörlere göre de değişkenlik göstermektedir.Yumurta rengi kremsi bej veya açık kahvedir. Ortalama 20 haftalık iken 1350 gr a ulaşırlar ve ilk kılavuzlarını verirler. Kılavuzda oldukları sürenin başında % 30 civarında çift sarılı yumurta verimleri de olabilir.Türkiye’nin ilk yerli tavuğu olan bu ırk kötü hava koşullarına karşı oldukça dayanıklı olup ;iyi bakıldıkları takdirde kesinlikle hastalanmazlar. Meralama ve otlama kabiliyetleri yüksek bir cins olduğundan çoğu bölgede gezen tavuk / doğal köy tavuğu diye nitelendirilirler.Sakin görünümlü ve yem değerlendirme yetenekleri çok yüksektir.Görünüşleri itibarıyla diğer tavuk çeşitlerine göre oldukça koyu renklere sahiptirler.Dış ortamdan yüksek oranda faydalanabilmeleri için gagaları kesik değildir.